Οι αυξημένες τουριστικές ροές των Τούρκων πολιτών στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί από τις προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, που έθεσε φόρο κατά κεφαλήν έως και 3.000 τουρκικές λίρες, σε κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να μεταβεί για την αναψυχή του εκτός χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω της τακτικής επισκεψιμότητας των Τούρκων τουριστών, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου φαίνεται πώς έχουν «ανθίσει», με αποτέλεσμα τα οικονομικά έσοδα να αυξάνονται, ενώ η καρδιά των επιχειρηματιών χτυπάει στα… τούρκικα, ώστε να μπορέσουν να τους παρέχουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες. Κάθε εβδομάδα τόσο η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά, καταμετρούν τουρίστες, με τις ουρές στα τελωνεία πολλές φορές να ξεπερνούν τα συνηθισμένα όρια αναμονής.
Σε προσπάθεια της η γειτονική χώρα Τουρκία, να μειώσει την όλο και επιταχυνόμενη δημοσιότητα των ελληνικών νησιών, επιχείρησε να βάλει ένα «στοπ», ανακοινώνοντας στους πολίτες της ότι θα αυξήσει την τιμή και τους επερχόμενους φόρους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, έως και 3.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Ο στόχος της, να απωθήσει τους πολίτες της να σχεδιάσουν τις διακοπές τους εκτός χώρας, και να τους προτρέψει να ενισχύσουν τον τόπο καταγωγής αλλά και διαμονής τους. Αυτό φυσικά, δεν σταμάτησε τους Τούρκους, οι οποίοι παρά ταύτα εξακολουθούν να κλείνουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια το ένα μετά το άλλο, προγραμματίζοντας τις εκδρομές αναψυχής τους. Η τακτική επισκεψιμότητά τους παρουσιάζει κατά αυτό τον τρόπο την προτίμησή τους στα ελληνικά νησιά, αλλά και στις παροχές που αυτά προσφέρουν. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 4.000 ελεύσεις τουριστών.
Βέβαια, αυτό δεν καλοάρεσε σε κανένα αιρετό πρόσωπο της τουρκικής αυτοδιοίκησης, με πολλούς μάλιστα να δηλώνουν οικονομική δυσπραγία. Μάλιστα αρκετοί καταστηματάρχες ανέφεραν πως υποχρεώθηκαν να απολύσουν υπαλλήλους, εφόσον τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, ενώ αρκετοί προτίμησαν να θέσουν σε παύση λειτουργίας τα καταστήματά τους. Κατά αυτό τον τρόπο η οικονομία των περιοχών αυτών έχει αποδυναμωθεί, ωθώντας τους σε απελπισία.
Έτσι λοιπόν, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας που δηλώνουν, ακούστηκαν και τα αρνητικά σχόλια δυσφήμισης από τους αρμόδιους γείτονές. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Τσεσμέ, Γιακούπ Ντεμίρ, με την πρόφαση των τακτικών επαγγελματικών του ταξιδιών στην Χίο, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής λόγια: «Πηγαίνω στη Χίο για επαγγελματικούς λόγους κάθε 15 μέρες. Τα περισσότερα σπίτια και ξενοδοχεία είναι παλιά και έχουν υποστεί μικρές ανακαινίσεις. Δεν υπάρχει μέρος 4-5 αστέρων. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι άθλια, οικογενειακά διοικούμενα, δεν υπάρχουν επιπλέον υπάλληλοι. Εκεί (σ.σ. στη Χίο) χαίρονται οι τουρίστες μας, που θα διαμαρτύρονταν χίλιες φορές αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην Τουρκία. Ωστόσο, η διαφορά μας στην ποιότητα είναι εμφανής. Αλλά κάνουν ένα πράγμα πολύ σωστά: Οι παραλίες είναι δωρεάν!»
«Αν ήταν η ζήλια ψώρα, θα κόλλαγε όλη η χώρα» λέει ένα ρητό, σημειώνοντας επί της ουσίας την κατωτερότητα που αισθάνονται οι γειτονικοί επιχειρηματίες εξαιτίας της προτίμησης των ίδιων των πολιτών στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, για να υποδέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το νησί της Χίου τουριστικές ροές, μάλλον κάτι θα κάνει καλύτερα.